Enter your search terms:
Top
 

Tar samfunnsansvar med miljøsertifisert næringsbygg

Tar samfunnsansvar med miljøsertifisert næringsbygg

Visjonære tanker om fremtidens miljøkrav fikk eierne bak 2020park til å velge den strenge miljøsertifiseringen Breeam for sine bygg på Forus.

Tekst: Ingveig Tveranger Foto: Espen Gees

 

Nå leier de ut grønne bygg til konkurransedyktige priser og det liker leietakerne.

– Vi tenkte fremtid i vår planlegging og la til grunn at miljøstandardene ikke ville bli slappere, heller strengere i årene som kommer. Derfor valgte vi den strenge sertifiseringen Breeam som standard for 2020park. Mange har fulgt i våre fotspor, sier Jarl Endre Egeland.

 

Samfunnsansvar

 

– Å bygge et miljøbygg er å ta samfunnsansvar i praksis, mener Egeland. Breeam er et styringsverktøy og en sertifisering som implementeres allerede i første prosjektmøte. Jeg liker å være etterpåklok i forkant, ved å bruke Breeam som styringsverktøy blir smarte og grønne løsninger ikke mye dyrere enn et tradisjonelt bygg. Breeam gir oss muligheten for kontrakter med krevende internasjonale kunder og du reduserer restverdirisikoen. Konklusjonen blir at Breeam er smart for både miljø og lommebok.

 

Se illustrasjonen for vekting og kategorier:

 

– Med Breeam har vi redusert byggearbeidenes påvirkning på det lokale miljøet, og det har vært så god planlegging at redusert behov for byggematerialer, gjør at byggeavfallet og borttransport blir vesentlig mindre. Det gir både innsparinger og bevissthet hos oss selv og Skanska som var vår entreprenør, påpeker Egeland.

 

God samvittighet og samfunnsansvar i alle ledd

 

– Det er egentlig ganske fint å kunne jobbe med noe som gir god samvittighet i alle ledd, og som har fått oss til å reflektere over hvordan vi som utbyggere jobber, sier Egeland. Han har merket seg at også flere andre utbyggere velger denne sertifiseringen som er ledende i Europa. Både enkeltbygg og hele bydeler utvikles etter disse prinsippene.